ABB utvecklar omfattande nätverk för laddning av elfordon

ABB levererar en helhetslösning för att installera och ansluta laddare för elfordon till elnätet. Foto: ABB

ABB hjälper Vattenfall att utveckla ett omfattande nätverk för laddning av elfordon i Sverige. Lösningen är helt komplett och omfattar både snabbladdningsstationen och all nödvändig utrustning för elnätsanslutning. Nu används ABB:s teknik av Vattenfall för att ladda elfordon på nästan 40 offentliga platser i hela Sverige.

Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon, berättar: ”För att e-mobiliteten ska kunna utvecklas behöver förarna snabbladdningsstationer med en pålitlig anslutning för strömförsörjning. Att ABB har kunnat leverera det här som en helhetslösning är orsaken till att vi är ledande inom elfordonsladdning och är en kritisk faktor i vårt uppdrag för Vattenfall. ABB:s omfattande tekniska support och våra möjligheter att leverera inom mycket snäva tidsramar ger oss ett försprång gentemot konkurrenterna.”

Björn Öster, ansvarig för publik laddning på Vattenfall E-Mobility i Norden, säger: ”Samarbetet mellan Vattenfall och ABB sträcker sig långt tillbaka. Tillsammans har vi dokumenterad erfarenhet av att tillhandahålla en nyckelfärdig lösning för snabbladdare till den offentliga elfordonsmarknaden. ABB levererar vår hårdvara och utrustningen till elnätsanslutningen, och vi installerar och ansluter den till det publika nätverket InCharge som gör det möjligt för elfordonsförare att hitta och använda laddstationerna på ett smidigt sätt.”

Vattenfall använder ABB:s snabbladdningsstation DC 50 kW Terra där föraren kan göra ett snabbt stopp och ladda de flesta vanligaste batteristorlekarna på 30 till 45 minuter. I ABB Terra används öppna standarder för att erbjuda en framtidssäker anslutning. Dessutom har den funktioner för fjärrövervakning och fjärrhjälp via ABB AbilityTM-plattformen.