Nippon Steel satsar på produktion av fossilsnåla råvaror till grönt stål

Foto: Nippon Steel

Den japanska ståltillverkaren Nippon Steel planerar att producera lågkolhaltiga råvaror, inklusive "reducerad järnmalm" tillverkad med hjälp av vätgas, rapporterar Reuters.

Syftet är att tillgodose den ökande efterfrågan på grönt stål.

Nippon Steels vd Eiji Hashimoto sa nyligen på en presskonferens, citerad av Reuters:

– Vi kommer att vara involverade i produktion av råvaror som om det var vår egen verksamhet, i stället för att bara köpa in råvaror (som järnmalm och kokskol).

– För att främja avkarboniseringen kommer vi att behöva reducerad järnmalm. Det kommer att bli en ny verksamhet i vårt företag, tillade han och sa att företaget kommer att investera i produktion av vätgasreducerad järnmalm genom att söka samarbeten med potentiella partner.

I väntan på att sådana samarbeten tar form kommer världens fjärde största ståltillverkare fortsätta investera i kokskolsgruvor för att ta vara på huvudingredienserna för ståltillverkning, eftersom nya kolgruveprojekt har minskat på grund av oro över klimatförändringarna, förklarade Hashimoto.

Nippon Steel har redan stora andelar i kokskol- och järnmalmsgruvor.

– Kokskol av hög kvalitet behövs för smidig avkolning. Vi vill säkerställa en stabil tillgång på kokskol genom att öka våra intressen (i gruvdrift), tillade Hashimoto.