Gruvdrift går hårt åt regnskogen i Indonesien

Avskogning på ön Sumatra. Foto: Wikimedia Commons

I inget annat land har avskogningen av regnskogen på grund av industriell gruvdrift varit större än i Indonesien de senaste två decennierna. Det framgår av en ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), som jämfört data från 26 länder.

I Indonesien avverkades cirka 1 901 kvadratkilometer skog för att ge plats för gruvor under prognosperioden. Det handlade främst om utbyggnad av kolgruvor på ön Borneo.

Bara fyra länder - Indonesien, Brasilien, Ghana och Surinam - stod för 80 procent av avskogningen av tropisk skog på grund av industriell gruvdrift, enligt studien.

Även om avskogning på grund av industriell gruvdrift bara står för en liten del av den totala avskogningen, vilket nådde en topp mellan 2010 och 2014 i Indonesien, Brasilien och Ghana, kan den växande efterfrågan på metaller som är avgörande för förnybar energi och elektriska fordon bli nya risker, menar forskarna.

–En av riskerna är att energiomställningen helt enkelt flyttar påfrestningarna på skogarna i områden där det finns kol till områden där omställningsmineraler finns, säger Anthony Bebbington, professor vid Clark University och medförfattare till studien, till Bloomberg.

I Indonesien finns just detta, alltså stora fyndigheter av nickel och koppar som är av avgörande betydelse för energiomställningen.