Fossilfritt allt oftre önskemål av upphandlare

Gävle Alltransport kör fossilfritt genomgående. Foto: Gävle Alltransport

Tommy Aneklev driver Gävle Alltransport tillsammans med sin bror Olle och sonen Niklas. Tommy berättar:
”Vår pappa Björn Aneklev startade företaget med en tankbil 1966, och sedan dess har det rullat på. Idag är vi ett 70-tal personer som jobbar här och vi har runt 50 fordon för alla sorters transporter och mycket annat”.

Tommy: ”Från kommunerna kommer allt oftare efterfrågan på fossilfritt, även om det inte alltid är ett krav. I upphandlingarna från stora företag, där är det oftast inte krav på fossilfritt. I de upphandlingarna spelar det ingen roll vad vi kör på, priset betyder mest. Men hos vissa lokala företag och kommunen, där är det annorlunda, och där ska det vara fossilfritt. Men vi kör fossilfritt genomgående, vi tänker ju både på klimatet och på kommande generationer”.

Tommy fortsätter: ”Inga utmaningar med HVOn - den fungerar lika bra som fossil diesel, och fordonen drar lika mycket. Nej, utmaningen är att skattesatserna på olika bränslen och fordon kan svänga så det blir osäkert när man ska kalkylera för nya investeringar. Och tillgången på HVO har varit osäker, men nu känner vi oss trygga genom ett bra samarbete med Swea Energi som vi köper Neste MY av”.

Tommy igen:”Vi kör med Volvo, Scania och Mercedes, bara Euro 5 och Euro 6-klassade. Plus några mindre fordon för lokala uppdrag i kommunen. Vi har provat elhybrider och vi har också några som går på fordonsgas. Men de andra kör vi på HVO”.