Studie: Betong absorberar CO2

Danska Aalborg Portland är överlägset Danmarks största koldioxidutsläppare, men få människor är medvetna om att cementproducenten också hjälper till att skapa en produkt som absorberar koldioxid från atmosfären. Foto: Alborg Portland

Drygt en tredjedel av den koldioxid som släpps ut i samband med cementproduktion absorberas i betong. Det visar nya beräkningar.

Nyligen ingick den danska regeringen i ett samarbetsavtal med Danmarks största enskilda CO2-utsläppare, Aalborg Portland. Med avtalet åtar sig cementproducenten att minska koldioxidutsläppen med 660 000 ton till 2030 och att senare minska dem.

Danska Aalborg Portland är överlägset Danmarks största koldioxidutsläppare, men få människor är medvetna om att cementproducenten också hjälper till att skapa en produkt som absorberar koldioxid från atmosfären.

- Det är ett företag som nu går från att vara en stor del av problemet till att bli en stor del av lösningen. Det, tror vi i regeringen, är sättet att titta på dessa saker, säger danska klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen till Ritzaus.

Han påpekar att världen också kommer att behöva cement i framtiden. Därför handlar det om att göra förutsättningarna för ett företag som Aalborg Portland så bra som möjligt så att det kan producera mer klimatvänligt.

- När allt kommer omkring är vi inte ett banbrytande land om vi ställer vissa krav på våra företag så att de stänger och flyttar produktionen till andra länder. Vi är ett banbrytande land om vi lyckas få produktionen att stanna i Danmark, men då blir det i sin tur en grön produktion, säger Dan Jørgensen.

Enligt regeringen motsvarar minskningen med 660 000 ton koldioxid 250 000 bilar från vägarna i Danmark, eller att koldioxidutsläppen från cirka 70 000 danskar tas bort. Förra året satte en stor majoritet i Folketinget ett mål med klimatlagen att minska Danmarks koldioxidutsläpp med 70 procent år 2030 jämfört med nivån 1990.

Enligt planen måste Danmark vara koldioxidneutralt 2050. Regeringen ser samarbetsavtalet med Aalborg Portland som en slags mall för framtida samarbete mellan regeringen och andra stora danska koldioxidutsläpp.