Ny fabrik kommer att bana väg för den nordiska batteribranschen

llustration av batterifabriken. Foto: PR-Elkem

Industriföretaget Elkem har beslutat att bygga en ny fabrik i Norge, som kommer att producera grafiter. en av huvudkomponenterna i litiumjonbatterier.

På några år har Norden blivit Europas hotspot för ny batteriproduktion, och nu kommer industriföretaget Elkem att driva utvecklingen med en ny fabrik som heter Northern Recharge.

Fabriken kommer att ligga i Herøya industripark i Porsgrunn mellan Oslo och Kristiansand och kommer att producera grafitanoder för battericeller.

- Batteriproduktion är en av Elkems största tillväxtmöjligheter. Efterfrågan på batterier ökar kraftigt och som ett resultat av den snabba elektrifieringen av transporter och ett ökat behov av energilagring i en hållbar framtid, säger Elkems VD, Michael Koenig, i ett pressmeddelande.

Elkems lansering av Northern Recharge är den tredje stora batteriinnovationen i Norge under det senaste året. År 2019 presenterade Freyr planerna för en så kallad gigabyte på 32 gigawatt i Mo i Rana, medan ett konsortium av energiföretaget Agder Energi,miljönären  Bjørn Rune Gjelsten och miljörörelsen Bellona har lagt fram planer om att bygga en batterifabrik i södra Norge.

Med Northvolts fabrik One i Sverige betyder det att inom fyra år kommer det att finnas minst 100 gigawatt för batteriproduktion i Norge och Sverige. Och då ingår inte LG Chems planer för en fabrik i polska Wroclaw på upp till gigantiska 65 gigawatt.

Men byggstenarna för de många batterierna produceras nästan uteslutande i Asien, säger Elkem, som därför ser stora möjligheter i den europeiska batteriboomen.

Tidigare i år avslöjade den tyska kemiska jätten Basf tidigare i år att producera en annan viktig komponent för batteriproduktion, katoder, i Finland.