LKAB satsar 80 miljoner på forskning om koldioxidfria processer och produkter

Foto: Sgtred/Wikimedia Commons

LKAB meddelar att de kommer att satsa 80 miljoner kronor på forskning inom hållbar gruvdrift genom samarbete med forskare från bland andra Luleå tekniska universitet, Örebro universitet och Mälardalens högskola. I samverkan med LKAB:s medarbetare ska de forska på koldioxidfria processer och produkter för att bidra till LKAB:s omställning.   

— Initiativet stöder vår strategi att sätta en ny världsstandard för gruvbrytning. Forskningsresultaten kommer att delas fritt som så kallad ”open source” med våra partners ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik och på sikt även med andra företag, säger Jordi Puig, avdelningschef för gruvteknik, LKAB, i ett pressmeddelande.

Avtal har nyligen tecknats med ovannämnda institutioner och diskussioner förs med fler universitet.

— Det här initiativet är en fantastisk möjlighet! Det representerar en kollektiv ambition att använda AI och autonoma system för en bättre gruvsektor genom att fokusera på långsiktighet genom grundläggande och tillämpad forskning. Vi har tittat strategiskt på gruvindustrin under en tid och ser det som ett växande område för AI- och robotteknik, säger Amy Loutfi, vicerektor AI och innovation, Örebro universitet.

Forskningsuppdragen påbörjas omedelbart och pågår till slutet av år 2024. Uppdragen omfattar främst områden som underjordstransporter och energieffektivitet, men även riskhantering för ökad säkerhetsmedvetenhet. 

— Att öka säkerheten och sänka koldioxidutsläppen, men också öka produktiviteten i våra gruvor är oerhört viktigt för att LKAB ska kunna fortsätta leverera klimateffektiva järnmalmsprodukter. Den här satsningen är ett steg av många som hjälper oss att nå våra mål, säger Jordi Puig.