De tävlar i Paper Provinces innovationstävling

Global innovationstävling för miljön avgörs i Karlstad 24 september

 

 

24 september är det final i innovationstävlingen What wood you do, som livestreamas från Karlstad

Den 24  september tävlar sex skogsinnovationer om nästan 260 000 kronor och möjligheten att förverkliga sin klimatsmarta affärsidé. Innovationstävlingen What wood you do går av stapeln i Karlstad eller online.

Sex unga företag med innovativa affärsidéer som skyndar på övergången till det fossilfria samhället tävlar i finalen av Paper Province stora innovationstävling.

Tävlingen What wood you do lanserades i mars och finalisterna har valts ut bland 50 bidrag från 10 länder och handlar om allt från nya användningsområden för cellulosa till hightechlösningar med drönare.

På finaldagen presenterar de tävlande sina idéer för juryn som består av branschexperter som representerar Paper Province, Gunnar Sundblads Stiftelse, Business Värmland, Stora Enso och Sveaskog.

 

Bidragen som tävlar i finalen är:

Biosorbe: En cellulosabaserad teknologi som absorberar fett, bakterier och olja.

Wood Tube: Patenterade pappersreglar som kan ersätta stålreglar i innerväggar – spar pengar, minskar utsläpp och förbättrar arbetsmiljön för snickare.

FineCell: Ny teknik för att producera nanocellulosa i form av ett torrt pulver – lättare att integrera och använda i förpackningar och andra industrier.

Nordluft: Ett drönarbaserat spridningssystem för skogsbruk och jordbruk, som kombinerar högkapacitetsdrönare, en markbil och AI-drivet styrsystem.

Arboair: En skogsskanningsteknik med 4K-kameror och färgskiftanalys för att upptäcka infekterade eller stressade träd.

Silvibio: En ny biobaserad fröbeläggning, som ger en källa till fukt och långvarig näring för att öka plantors grobarhetsgrad med upp till 40 procent i torra förhållanden.

Läs mer om tävlingen och finalisterna på whatwoodyoudo.eu