MobilityXlab bjuder in fyra innovativa startup kring koldioxidutsläpp och säkerhet

MobilityXlab är en neutral arena för samarbete mellan startup och stora företag. Foto: Lindholmen Science Park

MobilityXlab, den ledande samarbetsplattformen för mobilitetsindustrin med bas på Lindholmen Science Park, välkomnar fyra nya innovativa startup-företag till sin 13 antagningsomgång.

Biofiber Tech från Sverige, GO TO-U från USA, Terranet från Sverige och Megasets från Storbritannien har valts ut av MobilityXlabs partnerföretag för sina banbrytande lösningar som adresserar utmaningar som koldioxidutsläpp, laddningsinfrastruktur för elfordon och autonom körningssäkerhet.

De fyra utvalda startup-företagen kommer att påbörja ett sex månader långt samarbetsprogram med samarbetsplattformens partnerföretag: Ericsson, Magna Electronics, Polestar, Volvo Group, Zeekr Technology Europe och Zenseact. Samarbetet syftar till att främja gemensam utveckling av teknologiska lösningar, med början i ett valideringsprojekt som kan leda till kommersiella avtal.

Stark tillväxt och internationell närvaro

Sedan etableringen 2017 har plattformen framgångsrikt genomfört 115 valideringsprojekt, där lösningar från startups testas och utvärderas i samarbete med partnerföretag. Dessutom har 23 accelerationer ägt rum, vilket innebär att startups har fått investeringar eller säkrat kommersiella kontrakt med partnerföretag. Batch 13 innebär att MobilityXlab nu rymmer 102 startups från 19 olika länder i sin breda portfölj, vilket tydligt visar plattformens globala räckvidd och betydelse för den internationella mobilitetssektorn.

– Framtidens mobilitet är säker, hållbar och tillgänglig och strukturerat samarbete är nyckeln till att förverkliga det. Genom att koppla ihop innovativa startup och etablerade branschledare kan vi göra betydande framsteg inom säkerhet och koldioxidutsläpp. Dessutom attraherar vi talanger och teknik till Sverige, säger Katarina Brud, programansvarig för MobilityXlab.

– Att arbeta med startups ger branschen nya perspektiv och tillgång banbrytande teknologier. Denna synergi är mycket viktig för oss för att innovera och bibehålla en konkurrensfördel, säger Tobias Aderum, forsknings- och innovationsdirektör på Magna Electronics och ordförande för MobilityXlabs styrelse.

Fakta – Nya startup i MobilityXlab:

  • Biofiber Tech (Sverige): Innovativt företag inom hållbar plast med FibraQ, en produkt baserad på modifierade träfibrer som minskar koldioxidavtrycket genom att skapa biokompositer.
  • GO TO-U (USA): Utvecklar ett AI-baserat operativsystem för laddning av elbilar, som optimerar laddningsprocessen med fem gånger högre ROI för laddningsstationsoperatörer.

  • Megasets (Storbritannien): Bygger en plattform för syntetiska miljöer och data för autonom körning och robotapplikationer.

  • Terranet (Sverige): Fokuserar på att förbättra trafiksäkerheten med BlincVision, ett avancerat antikollisionssystem för autonom körning som upptäcker och reagerar på objekt snabbt och precist.

Källa: MobilityXlab