Wärtsilä omvandlar Scandlines-färjor till plug-in-hybrid

De två Scandlines Ro-Ro-färjor som valts för konvertering till plug-in-hybrid är de 142 meter långa "Deutschland" och "Schleswig-Holstein". Foto: Wärtsilä / Scandlines

Teknikföretaget Wärtsilä kommer att leverera de elektriska systemen som krävs för att konvertera två av Scandlines färjor till plug-in-hybridlösningar. Dessa färjor trafikerar rutten Puttgarden, Tyskland – Rödby, Danmark, och omvandlingen är en central del av Scandlines mål att uppnå utsläppsfria operationer på denna rutt till år 2030. Företagets övergripande vision är att realisera nollutsläpp i all verksamhet till år 2040. Ordern med Wärtsilä kommer att bokas under andra kvartalet 2024.

Projektet innebär att en motor och befintliga system ersätts med ett nytt landladdat elektriskt system, inklusive ett stort energilagringssystem. Detta gör det möjligt för el att bidra med cirka 80 procent av energin som behövs för varje överfart.

– Den viktigaste leverantören är nu på plats, och vi ser mycket fram emot att samarbeta med Wärtsilä och påbörja omvandlingen. Med plug-in-hybridfärjorna kan vi komma ännu närmare vårt mål att trafikera rutten Puttgarden-Rödby utsläppsfritt till år 2030, säger Scandlines vd.

Wärtsilä kommer att konstruera och leverera hybridomvandlarna, energilagringssystemet (ESS) och energihanteringssystemet (EMS), samt strömbrytare, transformatorer, laddare för hamnen och ersättningskomponenter i den befintliga elcentralen. Dessutom kommer Wärtsilä att övervaka installationerna, utföra driftsättningen och erbjuda förebyggande underhållstjänster. Utrustningen är planerad att levereras sommaren 2025.

Stödjer hållbar sjötransport

– Vi är glada över att stödja Scandlines i deras vision att erbjuda miljömässigt hållbara transportalternativ för regionen. Skeppselektrifiering är en av lösningarna för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten, och som världens största konverteringsprojekt i sitt slag kan vi hjälpa Scandlines att närma sig sitt mål att göra rutten utsläppsfri till år 2030, kommenterar Wärtsiläs chef för marina affärer och vice vd.

Wärtsiläs verksamhet

Wärtsilä är ett ledande företag inom marinteknologi och energimarknader. Företaget tillhandahåller hållbara teknologier och tjänster som förbättrar miljöprestanda och operativ effektivitet. 

Källa: Wärtsilä