Tysk solenergiindustri i kris – Solarwatt lägger ner produktionen

Beslutet om personalminskning och att endast tillfälligt stänga produktionen är mer en emotionell än praktisk åtgärd. Foto: Solarwatt

Efter 30 år av tillverkning meddelade Solarwatt i Dresden att de kommer att stoppa sin produktion. Från slutet av augusti kommer tillverkningsbanden att stå stilla. Detta besked gavs nyligen till de anställda under en personalmöte. Direkt berörs 190 arbetstillfällen av beslutet.

- Under de nuvarande omständigheterna är det extremt svårt att driva en lönsam produktion här i Tyskland, och det kan vi inte ansvara för, förklarar Solarwatt-chefen Detlef Neuhaus i en intervju med Handelsblatt.

Neuhaus har lite hopp om att situationen kommer förbättras:

- Vi ser hur en framtidsindustri som är strategiskt viktig, återigen lämnas att förfalla här i industrilandet Tyskland.

Stöd uteblir – industri i kris

Den tyska solindustrin har under en längre tid bett om statligt stöd. Men när den tyska regeringen inte kunde enas, röstades lagförslaget om "Solarpaket I" igenom i Bundestag förra fredagen utan något stöd till tillverkarna.

Chocken sitter djupt inom industrin och även vissa politiker hade önskat ett annat utfall. Bland andra ekonomiminister Robert Habeck hade hoppats på ett annat beslut:

- Jag hade önskat att ett Resilienzbonus skulle ha antagits med Solarpaket, vilket skulle ha minskat prisskillnaden jämfört med kinesiska moduler och hållit kvar dessa företag på marknaden, säger Habeck, minister från partiet De gröna.

Framtid osäker för tysk solenergi

Stängningen av Solarwatt är bara en del i en större kris för den tyska solenergiindustrin. Även andra företag som Meyer Burger och Heckert Solar upplever produktionsproblem. Det tyska avstampet mot en grönare framtid verkar vara allt annat än stabil.

Källa: De Gröna / Handelsblatt