Ny svensk teknik kapar Barilla Wasas utsläpp med 28 procent

Lösningen, som består av både hårdvara och mjukvara, ger tillverkande företag tillgång till data som visar OEE (Overall Equipment Effectiveness) och kan mäta individuella maskiners löpande energikonsumtion. Foto: Good Solutions

Det Göteborgsbaserade företaget Good Solutions har tagit fram en IoT-programvara, RS Production OEE, som enligt dem gör det möjligt att hitta produktionsförluster på maskinell nivå samt för en hel linje och fabrik – vilket underlättar visualisering och möjligheten att vidta rätt åtgärder.

Wasabröds anläggning i Filipstad tas upp som ett framgångsrikt exempel. Där har man lyckats höja produktiviteten med 15 procent och samtidigt drastiskt minska miljöpåverkan med en tredjedel.

Lösningen, som består av både hårdvara och mjukvara, ger tillverkande företag tillgång till data som visar OEE (Overall Equipment Effectiveness) och kan mäta individuella maskiners löpande energikonsumtion.

Sammantaget ger det data som visar var förbättringar kan göras i syfte att öka produktionseffektivitet och minska energiförbrukning.

– Exemplet i Filipstad visar vilka enorma vinster det finns att göra, både vad gäller miljö, energi och produktivitet. I genomsnitt utnyttjas bara cirka 50 procent av en svensk fabriks totala kapacitet. Tomgångskörning är ett gigantiskt men ganska okänt miljöproblem. Totalt motsvarar energiförlusten 1,5 kärnkraftverks årliga elproduktion. Till det kan fabrikens effektivitet ökas med upp till 30 procent, säger Good Solutions grundare och vd Mikael Persson.