Akademiska Hus och VA SYD testar styrning av dagvattenflödet med ny lösning

sjön Sjön i Lund Foto: Jesper Orrbeck

Akademiska Hus och VA SYD testar hur dagvattenflödet kan styras med hjälp av regnprognoser. Målet är att minska översvämningsrisken och förbättra utomhusmiljön kring sjön Sjön på Lunds universitet. 

Genom att använda regnprognoser för att styra dagvattenflödet i pölen Pölen vid Lunds Tekniska Högskola, strävar de efter att öka vattenomsättningen och minska algblomningen. Detta är en del av deras gemensamma arbete för klimatanpassning.

För att skapa ytterligare fördröjning av kraftiga regn, testas nu för första gången prognosstyrning av dagvattensystemet som inkluderar både Pölen och Sjön. Genom att använda regnprognoser kan vattennivån i systemet regleras när stora regn är förväntade. Genom att tömma vatten från systemet skapas extra fördröjningsvolym i Pölen med hjälp av en styrd lucka i en nivåregleringsbrunn. Detta gör det möjligt att hantera regnvatten som annars skulle kunna översvämma ledningsnätet. Den nya förbindelsen mellan Pölen och Sjön främjar naturlig omsättning av vattnet och ökar syresättningen, vilket i sin tur minskar algtillväxten.

– Med ett förändrat klimat och en förtätad stad så behöver fastighetsägare, kommun och VA-organisation arbeta tillsammans för att göra plats för vattnet i staden. Genom att använda väderprognoser för att styra vattennivån vill vi testa en ny teknik i samarbetet mot översvämningar, säger Hanna Nordlander, utredningsingenjör på VA SYD.

Prognosstyrningsarbetet planeras att inledas sommaren 2024 och förväntas vara avslutat till hösten. Detta projekt ingår i REWAISE, ett innovationsprojekt som syftar till att använda vatten mer effektivt och anpassa vattenkvaliteten efter behovet.

b
Illustration regnprognoser vid sjön Sjön, Lund. Bild: VA SYD

Källa: Akademiska Hus