Kemijätten BASF stänger tillfälligt fabriken i Finland

BASF Finlands huvudkontor i Helsingfors. Foto: BASF

I Harjavalta, Finland, möter kemijätten BASF svårigheter med sin nya anläggning för framställning av katodmaterial för litiumjonbatterier.  Efter flera års väntan på tillstånd har fabriken nu fått pausa sin verksamhet. En domstol i Vasa upphävde nyligen en temporär tillstånd, vilket innebär att alla anställda vid anläggningen blir tillfälligt permitterade.

Ekonomiska konsekvenser

Investeringen, som uppgår till en tresiffrig miljonsumma i euro, har blivit allt mer av en ekonomisk börda för företaget. Denna osäkerhet kring driftstarten får långtgående ekonomiska följder för BASF. Med tanke på de pågående förhandlingarna med arbetstagarrepresentanterna och behovet av att sänka kostnaderna är situationen ytterligare komplicerad.

Miljömässiga överväganden

Den initiala tillståndet, som beviljades 2020, drogs tillbaka efter invändningar från miljöorganisationer. Dessa hade uttryckt oro över potentiella miljöeffekter. Ursprungligen var planen att anläggningen skulle vara igång under 2022.

Denna fortsatta fördröjning och den rådande ovissheten markerar en utmanande tid för BASF i Harjavalta. Företagets anpassning och åtgärder framåt kommer att vara avgörande för dess framtida roll i regionen och dess strävan efter en hållbar industri.

Källa: Handelsblatt