Ovako tecknar partnerskapsavtal med nederländska FNsteel

Nicholas Källsäter och Matthijs van der Schoot, vd för FNSteel. Foto: Saiva Zalkalns

Ståltillverkaren Ovako har tecknat ett partnerskap med det nederländska företaget FNsteel för att minska miljöavtrycket för premiumförädlad valstråd som levereras till Europas fordons-, byggnads- och ingenjörssektorer. Avtalet innebär att Ovakos anläggning i Smedjebacken med lågt koldioxidavtryck kommer att hantera produktionsflödet av råmaterial som används av FNsteel för att tillverka premiumvalstråd genom företagets förädlingsanläggning.

Avtalet kommer att gälla i minst två år, med start 2025.

Bakgrunden till avtalet är att FNsteel, som är en del av British Steel, har utforskat samarbeten med leverantörer av låga koldioxidutsläpp. Till slut föll valet på Ovako, enligt de sistnämnda tack vare företagets  ”beprövade och banbrytande arbete inom hållbarhet, med en helt skrotbaserad produktion, effektiva processer och användning av fossilfri elektricitet”.

– Efter en omfattande period av gemensamma tester och kvalitetssäkringsåtgärder är vi övertygade om att Smedjebacken är väl rustade för att förse FNsteel med betydande volymer av högsta kvalitet", säger Nicholas Källsäter, president för affärsenheten SmeBox inom Ovako.

Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako, säger:

– Detta samarbete handlar inte bara om att producera stål. Det handlar om att omforma vår industris framtid.