Odal Vind utreder bladfel vid norsk anläggning

Skadat vindkraftverk i Engerfjället, Norge. Foto: Odal Vind

Vindkraftpark på 160 megawatt stängd av för 'vidare undersökningar' efter händelse med Siemens Gamesa-turbin. Ett turbinblad föll nyligen ner från ett vindkraftsverk vid den 160 megawatt stora Odal vindkraftparken i Norge.

Ägaren till anläggningen, Odal Vind, rapporterade nyligen att det var en "allvarlig händelse" vid vindkraftparken på kvällen och har stängt hela platsen "för vidare undersökningar".

Räddningspersonal skickades ut

Odal sa att deras huvudfokus är "säkerheten för dem som arbetar och vistas på vindkraftsparken och som tur är fanns inga personer i närheten när detta hände". Räddningspersonal skickades ut under olyckskvällen och Odal Vind informerade kommunen, myndigheterna, polisen och andra organ i enlighet med sina rutiner.

Ägaren till vindkraftparken uppgav att de "följer fallet noggrant och gör nu vårt yttersta för att få en överblick över skadorna och orsaken".

Siemens Gamesa har kontaktats för kommentar.

Även tidigare orsakade tillverkningsfel i flera Siemens Gamesa-turbinblad vid Odal vindkraftparken så att platsen delvis stängdes ner, enligt Odal Vind.

Utvecklaren rapporterade att 13 av vindkraftparkens 34 enheter av modellen SG 5.0-145 är ur funktion på grund av problemet, medan ytterligare två maskiner också inte fungerar "på grund av andra fel/skador som åtgärdas".

Källa: Wind Energy News