Soluppgång för Ørsteds och Eversources nya vindkraft vid Long Island

Ørsted byggde tidigare denna jättelika vindpark med namnet Hornsea 1 vid Storbritanniens kust. Foto: Orsted

Sunrise Wind mottog nyligen sitt godkännande i form av ett Record of Decision (RoD) från det amerikanska inrikesdepartementets Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), vilket markerar en avgörande etapp i den federala miljöprövningsprocessen för detta offshore-vindkraftsprojekt avsett för New York.

Dessutom meddelar Ørsted och Eversource att de gemensamt fattat det slutliga investeringsbeslutet för Sunrise Wind, vilket bekräftar åtagandet att bygga projektet. Nu påbörjas viktiga markarbeten.

Betydande fördelar

Dessa viktiga framsteg för projektet, med en kapacitet på 924 megawatt, ett steg närmare att leverera betydande ekonomiska fördelar över hela New York och hjälpa delstaten att uppnå sina klimatmål.

Sunrise Wind, som ligger ungefär 48 kilometer öster om Montauk, New York, förväntas bli landets största havsbaserade vindkraftpark vid färdigställandet. Det kommer att generera tillräckligt med förnybar energi för att försörja nästan 600 000 hem i New York.

Tusentals indirekta jobb

Projektet kommer att bidra till New Yorks mål om 70 procent förnybar energi till 2030, samtidigt som det accelererar delstatens växande arbetskraft och leverantörskedja inom havsbaserad vindkraft. Sunrise Wind kommer att medföra investeringar på 700 miljoner dollar till Suffolk County och skapa 800 direkta jobb samt tusentals indirekta jobb i delstaten. Projektet beräknas vara i drift 2026.

Doreen M. Harris, VD för New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA), säger:

- De milstolpar som Ørsted och Eversource har uppnått, i spåren av att South Fork Wind tagits i full drift, visar på New Yorks ledarskap i utvecklingen av den amerikanska industrin för havsbaserad vindkraft med Sunrise Wind och framtida projekt på väg att generera ren vindenergi för elnätet. När arbetet med leverantörskedjan på land fortskrider kommer vi att fortsätta se de ekonomiska investeringarna i samhällen från Capital Region till Long Island förverkligas i form av välbetalda jobb och samhällsfördelar som är en kritisk del av vår övergång till ren energi.

Pålitlig grön el

New York har nyligen valt Sunrise Wind för att förhandla om ett 25-årigt kontrakt för att leverera pålitlig grön energi till delstaten. Projektet håller på att slutföra avtal med NYSERDA om detta kontrakt för förnybara energicertifikat från havsbaserad vindkraft.

David Hardy, Executive Vice President och CEO för Region Americas på Ørsted, säger:

- New York är redan hem för det banbrytande projektet South Fork Wind, och med Sunrise Wind kommer vi att bygga vidare på den grunden, utvidga de ekonomiska fördelarna med havsbaserad vindkraft samtidigt som vi levererar mycket mer ren förnybar energi. Med det federala beslutet i hand och vårt slutliga investeringsbeslut fattat, kan vi fortsätta att skapa hundratals lokala fackförbundsjobb och bygga upp en livskraftig leverantörskedja. Vi tackar Bidenadministrationen, våra delstatliga partners och kongressdelegationen för deras fortsatta ledarskap för att främja detta viktiga projekt.

Infriar lötet

Joe Nolan, styrelseordförande, president och VD för Eversource Energy, säger:

- Vi är redo att börja bygga överföringssystemet för att ansluta Sunrise Winds rena kraft till New Yorks elnät. Det är ett betydande infrastrukturprojekt, som kommer att byggas av lokala entreprenörer och män och kvinnor från New Yorks byggbranscher och andra fackförbund. Vi lovade att sätta New York-bor i arbete för att bygga framtidens energi, och nu är vi redo att infria det löftet.

Utfärdandet av Record of Decision från BOEM avslutar formellt dess granskningsprocess enligt National Environmental Policy Act och föregår den förväntade godkännandet av Sunrise Winds bygg- och driftsplan (COP), som väntas denna sommar.

Relevanta regulatoriska godkännanden

Som tidigare meddelats har Ørsted kommit överens om att förvärva Eversources ägarandel på 50 procent i Sunrise Wind, vilket gör dem till projektets enda ägare, under förutsättning att ett OREC-kontrakt undertecknas med NYSERDA, slutliga förvärvsavtal slutförs, COP godkänns och andra relevanta regulatoriska godkännanden erhålls. Eversource kommer att fortsätta att leda projektets markarbeten.

Källa:  Ørsted