Evonik planerar stor omstrukturering: 2000 jobb berörs globalt

Evonik planerar stor omstrukturering. Foto: Evonik

I ett drastiskt drag för att minska kostnader och effektivisera verksamheten har den tyska kemijätten Evonik aviserat en omfattande plan för att skära ner på sin personalstyrka. Företaget, baserat i Essen, siktar på att avveckla upp till 2000 tjänster globalt, varav 1500 i Tyskland, som en del av en omfattande omstrukturering av sin administration.

Denna åtgärd är tänkt att genomföras på ett sätt som är socialt ansvarstagande, med en blandning av naturlig personalomsättning och avgångspaket. Målet är att minska de årliga kostnaderna med omkring 400 miljoner euro vid programmets slut i slutet av 2026, med förhoppningar om att redan 2024 se positiva effekter på företagets finansiella hälsa. Trots det utmanande ekonomiska klimatet strävar Evonik efter att åtminstone marginellt öka sin operativa vinst 2024 genom dessa och andra kostnadsbesparande åtgärder.

Inga tvångsuppsägningar

Evonik har bekräftat att de inte kommer att utfärda några tvångsuppsägningar fram till 2032, vilket understryker företagets åtagande att hantera denna övergång med omsorg om sina anställda. Detta beslut följer efter försäljningen av deras affärsområde för superabsorberande material, vilket berör cirka 1000 arbetstillfällen, 750 av dessa i Tyskland. Dessa tjänster räknas dock inte in i det annonserade jobbavvecklingsprogrammet.

Företaget hade tidigare meddelat i september att det planerade att strama åt sin administration betydligt. "Den första fasen är nu avslutad", meddelade Evonik i samband med offentliggörandet av sina finansiella resultat för 2023. Den nya organisationen är tänkt att vara fullt implementerad vid slutet av 2026, med färre hierarkiska nivåer och effektivare gransknings- och godkännandeprocesser.

Ledningspositioner berörs

Evonik följer i fotspåren av andra stora företag som Bayer, som också nyligen genomfört liknande åtgärder för att minska byråkrati och kostnader. En betydande del av de tjänster som kommer att påverkas är ledningspositioner, vilket speglar en industriell trend mot mer smidiga och effektiva organisationsstrukturer.

Fackföreningen IGBCE har uttalat sig om behovet av att dessa strukturella förändringar inte bara fokuserar på kostnadsbesparingar utan också bidrar till en långsiktigt hållbar förbättring av företagets prestanda. Det krävs snabb klarhet för de anställda om hur arbetet ska fortsätta utföras utan de 1500 tjänsterna i Tyskland, utan att detta leder till ökad arbetsbelastning för kvarvarande personal.

Minskning av det operativa resultatet

Trots en minskning av omsättningen med sjutton procent till nästan 15,3 miljarder euro under 2023, och en tredjedels minskning av det operativa resultatet till 1,66 miljarder euro, står Evonik inför utmaningar. Företaget har upplevt sju kvartal utan märkbar försäljningsökning, och rapporterade en nettoförlust på 465 miljoner euro för året, jämfört med en vinst på 540 miljoner euro året innan, delvis på grund av nedskrivningar av affärsdelar.

Källor: DPA / Merkur.de