Bioenergin: En outnyttjad resurs i Tyskland

Biogasproduktion nära Sevelten, Tyskland: Foto: Wikipedia Common, kredit: Cec-clp

Trots Bioenergibranschens potentiella bidrag till energi-, värme- och transportomställningen, har den tyska regeringen enligt landets Bioenergiföreningar misslyckats med att fullt ut erkänna dess värde i den uppdaterade Nationella Energi- och Klimatplanen (NECP) för 2023. I NECP, som beskriver hur Tyskland avser att uppnå sina klimat- och energimål, framgår att Tyskland kommer att misslyckas med sina klimatmål även i framtiden, samtidigt som styrkorna hos bioenergin inte beaktas tillräckligt.

För det Berlin-baserade Bioenergikontoret (HBB) och den Federala Bioenergiföreningen (BBE) är det obegripligt varför NECP inte erkänner de hållbara bioenergins möjligheter och inte förser den med riktad stimulans.

- Den hållbara bioenergin spelar en oersättlig roll för Tysklands klimat- och energimål samt för en säker och oberoende energiförsörjning, uttrycker bioenergiföreningarna. De påpekar att bioenergin inte bara erbjuder pålitlig och flexibel energi för el och värme, utan också är det enda märkbara klimatvänliga alternativet inom transportsektorn.

Bidrag till ekonomisk tillväxt

Bioenergin har bevisat sin betydelse för klimatskyddet enligt en rapport om Erfarenheter från förnybar energilagstiftningen (EEG) och lagen om havsbaserad vindkraft, som lyfter fram bioenergins avgörande roll för att minska CO2-utsläpp. Bioenergin är även en viktig ekonomisk faktor i landsbygdsområden, vilket understryker dess bidrag till en hållbar ekonomisk tillväxt.

Kritik riktas också mot att NECP knappt tar hänsyn till bioenergins roll för koldioxidlagring och -användning. Bioenergin kan avsevärt bidra till CO2-avskiljning i Tyskland, vilket är avgörande för att uppnå klimatneutralitet. Enligt bioenergiföreningarna är det nu avgörande att utveckla värdekedjor för biogent CO2.

Baseras på politiska beslut

I frågan om markanvändning, förändring av markanvändning och skogsbruk (LULUCF) kritiseras NECP för att basera sina mål på politiska beslut snarare än vetenskapliga rön. Bioenergiföreningarna uppmanar till en justering av målen för koldioxidbindning inom LULUCF-sektorn till en realistisk och vetenskapligt baserad nivå.

Sammanfattningsvis understryker bioenergiföreningarna behovet av att anpassa NECP för att fullt ut inkludera bioenergin som en nyckelkomponent i Tysklands strävan efter en hållbar framtid och klimatneutralitet.

Källa: Organisationer för tyska Bioenergiföreningar