Wärtsilä satsar på utsläppsfri energibalansering med ett forskningsprojekt på 200 miljoner euro 

Företaget Wartsiläs tekniska GridSolv-lösning. källa: Wärtsilä

Finländska teknikföretaget Wärtsilä Corp har meddelat att de kommer att leda ett femårigt forskningsprojekt för att utveckla autonoma lösningar för utsläppsfri energibalansering, vilket är ett steg mot energiomställningen.

Projektet, benämnt Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE), initierades av den finska regeringsorganisationen Business Finland och involverar ett samarbete mellan över 200 finska företag, industriorganisationer, forskningsinstitut och universitet.

Partnerorganisationerna kommer sammanlagt att investera 200 miljoner euro (cirka 215 miljoner USD) i initiativet, där Wärtsilä står för hälften av denna summa, 100 miljoner euro. Målet är att hjälpa Finlands energisektor att bli en global ledare inom energiinnovation genom att utveckla ett skalbart ekosystem och införa säkra och autonoma lösningar för utsläppsfri balanserande kraftgenerering.

Autonoma kraftverkskoncept

Wärtsilä siktar på att erbjuda flexibla och autonoma kraftverkskoncept som kan drivas med 100 procent e-bränslen, såsom grön väte och dess derivat, senast vid slutet av 2028.

- En avkarboniserad energisektor är oundviklig i framtiden. Den enda frågan är när vi kommer dit. WISE-initiativet samlar expertis från industrin samt forsknings- och akademiskt kunnande för att påskynda denna trend, kommenterar Anders Lindberg, president för Wärtsilä Energy.

Projektet kommer även att innefatta utvecklingen av nya tjänstemodeller anpassade till den förändrade driftsmiljön. Detta kommer att bygga på digital infrastruktur, edge computing, energihantering och systemoptimering som arbetar sömlöst tillsammans. Kommersiella och leveransrelaterade aspekter kommer att utvärderas tillsammans med ytterligare teknologialternativ för att skapa genomförbara affärsmodeller.

Källa: Wärtsilä Energy