Volvo stärker sin Position inom elfordon med förvärv av Proterras batteriverksamhet

Köpet av Proterras batteriverksamhet, till ett pris på 210 miljoner USD justerat för lagerstatus vid affärens avslut, inkluderar ett utvecklingscenter för batterimoduler och batteripaket i Kalifornien samt en monteringsfabrik i Greer, South Carolina. Foto: Proterra

Volvo meddelade nyligen att de har slutfört förvärvet av batteriverksamheten från Proterra. Planerna offentliggjordes först i november 2023, när Volvo Group utsågs till högstbjudande i en auktion för verksamheten och tillgångarna hos Proterras Powered-enhet.

Volvo har för avsikt att driva Proterra som ett självständigt företag och leverera produkter till utvalda kunder. I augusti 2023 ansökte Proterra om konkursskydd enligt kapitel 11. Phoenix Motorcars vann upphandlingen för att förvärva Proterras Transit-verksamhetslinje.

Bygger innovativ batteriteknik

Proterra uttryckte på Linkedin:

- Vi är stolta över att föra med oss mer än 400 av våra Proterra-teammedlemmar, som bär på samma innovativa anda som har bidragit till att förändra elektrifieringen av kommersiella fordon genom vår ledande batteriteknik. Som ett självständigt företag inom Volvo Group är vår mission att fortsätta bygga innovativ batteriteknik för en bättre och mer hållbar värld.

Snabbar på utvecklingen

Förvärvet är ett viktigt steg för Volvo i koncernens satsning på elektrifiering av fordon och tillägger betydande värde till företagets nuvarande verksamhet. Med Proterras expertis och resurser kan Volvo snabba på utvecklingen av batteridrivna fordon och ytterligare stärka sin position på marknaden för hållbara transportlösningar.

Källor: Sustainable Bus/Volvo