Framtidens miljövänliga byggnad: Ombyggnaden av “Cité Administrative” i Liége med innovativa isolerglas

Inne i "Cité Administrative" och det nya annexet sammanförs alla stadens sociala och andra tjänster – från socialadministrationens rum till områden för administrativ polis och allmän säkerhet, cafeteria och mötesrum, till klassiska medborgartjänster på bottenvåningen. Dessutom finns en stor panoramaterass på 18:e våningen med utsikt över staden. Foto: Swisspacer

I den belgiska staden Liège har det ikoniska höghuset “Cité Administrative” genomgått en omfattande renovering och omvandlats till en nästan koldioxidneutral byggnad. För att möta de höga kraven på energieffektivitet används toppmodern isolerglas i byggnadens ytterhölje, utrustade med varmkantsavståndare från Swisspacer. 

Den så kallade "varmkanten" isolerar kantzonen på ett isolerglas. De håller distansen mellan glasen och säkrar tätheten i de mellanrum som bromsar värmeförlust genom ett fönster.

Projektet "Cité Administrative", ursprungligen designat av arkitekterna Jean Poskin och Henri Bonhomme på 1960-talet, syftade till att centralisera Lièges stads tjänster på ett ställe. Den 18 våningar höga byggnaden har sedan dess varit en symbol för stadens silhuett.

Ikoniskt höghus

Flagship project for sustainable refurbishment

Foto: Swisspacer (Pressfoto)

Renoveringen av den 67 meter höga byggnaden finansierades bland annat av Europeiska unionen och Wallonienprovinsen och omvandlades till ett urbant flaggskeppsprojekt för hållbarhet. Idén var att förvandla det ikoniska höghuset till en "nästan nollenergibyggnad" enligt EU:s direktiv för byggnaders energiprestanda. För detta organiserade staden Liège en tävling för projektet. Arkitektfirmorna Canevas och Baumans-Deffet samt byggföretaget Groven+ Portal SA deltog i tävlingen och vann slutligen med ett integrerat och holistiskt renoveringskoncept.

Panoramaterass

Renoveringskonceptet innebar att optimera utrymmesanvändningen och skapa en framtidsinriktad miljö för arbetare och medborgare. För detta ändamål renoverades kontorstornet från grunden, medan den befintliga plintstrukturen revs och ersattes av en ny, fyrvåningsvolym på byggnadens södra sida. På taket byggdes en stor panoramaterass.

Säkerställer mycket låg termisk konduktivitet

Energieffektivitetsåtgärderna för "Cité Administrative" inkluderade installation av fotovoltaiska paneler på två fasader för att generera energi samt uppgradering och optimering av hela byggnadsskalet ur energisynpunkt. Planerarna utvecklade också ett helhetskoncept för byggnadens automatiserade ventilation, kylning, uppvärmning och belysning. Speciellt tillverkade fasadelement i aluminium med ULTRAONE NG dubbelglas och SprimoLight 70/37 solskyddsglas från Sprimoglass användes på sammanlagt 4 600 kvadratmeter på byggnadens sydost- och nordostsida.

Alla glasenheter innehåller den innovativa varmkantsavståndaren Swisspacer Ultimate, vilken ökar temperaturen vid glaskanten med upp till 2° C, vilket säkerställer mycket låg termisk konduktivitet och mycket goda Psi-värden. Varmkanten minskar också risken för kondens och mögelbildning.

Kontinuerliga investeringar

Renoveringsprogrammet, som kostade 31 miljoner euro, har gjort "Cité Administrative" i Liège redo för framtiden och nästan helt koldioxidneutralt. Swisspacer, som ingår i Saint-Gobain Glass Solutions och grundades 1998, har haft en betydande tillväxt i Storbritannien under de senaste två åren. Företaget har tillverknings- och huvudkontor i Schweiz och en andra tillverkningsanläggning i Tyskland. Kontinuerliga investeringar görs för att utöka produktionskapaciteten och möta den dramatiskt ökande efterfrågan på dess högpresterande varmkantsavståndarprodukter,

Källa: Swisspacer