Snøhvit-projektet skapar 200 årsarbetsplatser i norra Norge

Snøhvit Future-projektet kommer att stärka Norges position som en pålitlig långsiktig leverantör av gas producerad med mycket låga växthusgasutsläpp. Projektet kommer att säkra jobb i norr och energiförsörjning till Europa fram till 2050. Illustration: Equinor, Snøhvit Future-projektet

Equinor, på uppdrag av Snøhvit-partnerskapet, har tilldelat ett betydande kontrakt värt omkring 1,5 miljarder NOK till Leonhard Nilsen & Sønner (LNS). Kontraktet med LNS, som är baserat i Andøy i Nordland län, kommer att skapa arbetstillfällen och ekonomiska ringar på vattnet för Finnmark, Troms och Nordland.

- Vi är glada att tilldela detta kontrakt till ett företag i norra Norge. LNS beräknar att cirka 70 procent av det genererade värdet kommer att hamna i norra Norge, vilket skapar cirka 200 årsarbetsplatser (heltidstjänster). För Equinor har det varit viktigt att Snøhvit Future-projektet ska skapa positiva effekter i hela regionen, säger Trond Bokn, Equinors Senior Vice President för projektutveckling.

Flera partners

Projektpartnerna inkluderar Petoro, TotalEnergies, Neptune Energy och Wintershall Dea.

LNS kommer att bygga en tunnel och landfäste för elkabeln som går från Hyggevatn till Melkøya, vilket är en infrastruktur som möjliggör överföring av kraft från Statnetts transformatorstation vid Hyggevatn till Hammerfest LNG på Melkøya.

Som specialister inom tunnelbyggnad har LNS genomfört flera stora projekt i både Norge och utomlands, och byggandet kommer att starta när de nödvändiga godkännandena/tillstånden har erhållits.

Bästa anbudet

- Detta är LNS första uppdrag för Equinor. De lämnade det bästa anbudet totalt sett, och vi ser fram emot att arbeta med en ny leverantör i regionen. LNS har också ett antal underleverantörer, inklusive Viggo Eriksen i Hammerfest, Alta Anlegg och Hörmann Norway i Tromsø", säger Mette H. Ottøy, Equinors Chief Procurement Officer.

Multiconsult har redan tilldelats ingenjörskontraktet för arbetet som LNS ska utföra. Arbetet hanteras från företagets kontor i Tromsø, men kontor från Alta i norr till Fredrikstad i söder är inblandade i arbetet. Multiconsult kommer också att bistå i genomförandet av detta arbete.

Installation på Melkøya

Nexans kommer att leverera elkabel från Rognan och Halden, medan Aibel har tilldelats det största kontraktet som täcker alla modifieringsarbeten på Melkøya. De har valt företaget Consto i norra Norge som sin leverantör för byggnads- och installationsarbeten på Melkøya.

Totalt sett beräknas Snøhvit Future-projektet generera cirka 1 700 årsarbetsplatser (heltidstjänster) i norra Norge under byggfasen. Projektet kommer att förlänga den produktiva livslängden för Hammerfest LNG förbi 2030, därmed säkrar de 900 heltidstjänsterna relaterade till anläggningens drift i norra Norge.

Om Snøhvit Future:

Snøhvit Future-projektet inkluderar kompression på land och elektrifiering av Hammerfest LNG på Melkøya. Med kompression kan höga gasexporter, jobb och positiva effekter upprätthållas även efter 2030. Elektrifieringen av anläggningen gör det möjligt att den kan minska utsläppen från anläggningen med 850 000 ton CO2 årligen.

Källa: Equinor