Vindkraftsgiganten Vestas blåser liv i USA-projekt med kraftfulla turbiner

Vestas vindturbin V163 på 4.5 megawatt i Brasilien. Bild: Vestas

Vestas, den danska vindturbinmakaren, har lagt vantarna på ett kontrakt på totalt 270 megawatt. Företaget ska förse en vindkraftspark i USA med sina senaste V163-4.5 megawatt starka vindturbiner. Beställningen, som är från ett dotterbolag till ENGIE North America, omfattar 60 stycken av dessa kraftfulla turbiner.

Affären inkluderar inte bara leverans och igångsättning av turbinerna, utan även ett tjugoårigt serviceavtal för aktiv produktionsoptimering, AOM 5000, som är utformat för att säkerställa att vindkraftsparken presterar på topp.

- Vi ser fram emot att samarbeta med ENGIE när de utökar sin vindkraftsportfölj i USA och fortsätter att leda vägen för en ren energiomställning. V163-4.5 MW är vår nyaste turbin med hög kapacitetsfaktor, perfekt anpassad för de låga till medelhöga vindhastigheterna som är vanliga på den amerikanska marknaden, säger Laura Beane, chef för Vestas i Nordamerika.

Ännu ett steg framåt

Dave Carroll, ansvarig för förnybar energi och regionchef för ENGIE i Nordamerika, delar entusiasmen:

- Det är spännande att samarbeta med Vestas då vi båda har som mål att påskynda energiomställningen i Nordamerika.

Leveransen av turbinerna beräknas starta under tredje kvartalet 2024 och de förväntas vara i full drift i början av 2025. Detta projekt markerar ännu ett steg framåt i den gröna omställningen och visar på vindenergins växande roll i USA:s energilandskap.

Källa: Vestas