SaltX väljs in som medlem i LeadIT

Foto: SaltX

SaltX Technology har utvecklat en innovativ teknik för elektrifiering och koldioxidavskiljning som kan användas för att tillverka kalk och cement fritt från CO2-utsläpp. Tekniken har potential att spela en avgörande roll för att minimera dessa industriers klimatpåverkan, menar bolaget.

SaltX har nu blivit medlem i The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT).

– Vi planerar att bygga den första elektrifierade kalkfabriken tillsammans med vår partner SMA Mineral till 2025, och vi har gått in på den globala cementmarknaden genom ett samarbete med den indiska cementproducenten Dalmia. Att gå med i LeadIT kommer att hjälpa oss att accelerera vår utveckling och bidra till en högre takt i omställningen, säger Carl-Johan Linér, VD för SaltX.

Den 16 november invigde SaltX sitt test- och forskningscenter, Electric Calciner Research Center (ECRC), i Hofors. Daniel Westlén, statssekreterare för klimatminister Romina Pourmokhtari, och Indiens ambassadör i Sverige, Tanmaya Lal, tillkännagav SaltX-medlemskapet vid evenemanget.

LeadIT lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimataktionsmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum. Andra företagsmedlemmar inkluderar Vattenfall, ThyssenKrupp, Hybrit, DSM, Skanska, Tata Steel, Volvo, Heathrow Airport, Scania och LKAB.

SaltX Technology är ett svenskt greentech-bolag som utvecklar och marknadsför elektrifieringsteknik för främst kalk- och cementindustrin och storskalig industriell energilagring. SaltX Technologys aktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market.