Ørstedschocken måste alarmera Europa

Den gamla goda tiden. Mighty Servant 1 tunglyftsfartyg som transporterar DolWin beta offshore HVDC-omvandlarplattform vid Haugesund, Norge. Den hade en kapacitet på 900 megawatt och levererade ström från 240 vindkraftverk i Nordsjön från och med andra kvartalet 2016. Foto: Wikipedia Common, kredit: Sten Dueland

Strulet om Siemens Energy och nu siffrorna och besluten från Ørsted: Vindindustrin till havs är i kris. Det gör tyska energiomställningen betydligt dyrare. Möjliga räddare är: Oljebolag. 

Tyska tidningen Wirtschaftswoches energiexpert, Florian Güssgen kommenterar:

– Allt kommer att bli bra på lång sikt. Men på lång sikt är vi alla döda.Det gamla Keynes-ordspråket beskriver den nuvarande situationen inom vindkraftsindustrin till havs mycket exakt. På lång sikt är den globala efterfrågan på havsbaserad vindkraft enorm, regeringarnas expansionsmål är enorma och utsikterna för branschen är bländande.

Expansionsmålen i riskzonen

USA vill gå från praktiskt taget noll till 30 gigawatt år 2030, britterna från 14 till 50 gigawatt, och tyskarna har planerat att växa från nuvarande cirka 8,3 gigawatt till 30 gigawatt år 2030, särskilt i när det gäller havsbaserad elkraft.

- Men trots de bästa utsikterna finns det enorma problem och problem i branschen. Så mycket att expansionsmålen i vissa regioner är i stor risk, kostnaderna för alla, inklusive konsumenter, kommer sannolikt att stiga, och politikerna måste fråga sig: Vad ska man göra?, frågar Florian Güssgen retoriskt.

Det fattas fundament

Problemen är välkända: Inflationen har drivit upp kostnaderna för att bygga vindkraftsparker. Komponenter saknas. Det finns inte tillräckligt med fundament, inte tillräckligt med turbiner, inte tillräckligt med byggfartyg och även viktiga metaller är en bristvara.

Wirtschaftswoche: Dessutom skakar de enorma svårigheter som Siemens Energy står inför branschen. Problemen för Siemens Gamesa, marknadsledaren för offshoreturbiner, ligger främst inom landbaserad sektor, ja. Men de har en inverkan på offshore-tillväxten, och på marknaden är Siemens Gamesa för stor för att misslyckas. Särskilt om produktionen skulle vara europeisk i framtiden – på grund av den mycket uppmärksammade motståndskraften.

En larmsignal även för européerna

- Allt detta har satt investerare och utvecklare i svåra svårigheter. Vissa, som RWE-chefen Markus Krebber, talar om en "perfekt storm". Kärnan i saken är att de uppnåbara, överenskomna elpriserna ofta är fasta långt innan utvecklarna köper komponenterna, säger Florian Güssgen.

Kostnadshopp spränger sedan beräkningar och ger avkastningsförväntningar. I Storbritannien stoppade Vattenfall sitt 1,4 gigawatt Norfolk Boreas-projekt i somras eftersom kostnaderna hade stigit med runt 40 procent. Ørsted, den danska världsmarknadsledaren inom havsbaserad vindkraft, tillkännagav "korrigeringar" av sin amerikanska portfölj på 2,1 miljarder euro i slutet av augusti. Även då rasade priset.

Mer på väg

Och nu nästa Ørsted-chock. Danskarna ställer in sina offshoreprojekt Ocean Wind 1 och Ocean Wind 2 utanför New Jerseys kust och rapporterar en förlust på 2,7 miljarder euro och avskrivningar på 3,8 miljarder euro under de första nio månaderna i år. Aktien föll med över 20 procent.

Inledningsvis är detta en katastrof, särskilt för USA:s president Joe Bidens offshore-expansionsplaner, men också en ytterligare väckarklocka för politiker i Europa.

Allt blir dyrare

Det är inte bara landbaserad vindkraft som kostnaderna exploderar, som en papperstillverkare klagar på, till exempel på grund av höga hyreskrav.
Men kostnaderna skulle också kunna hämma utbyggnadsmålen till sjöss: ta hand om vindkraft till havs, lärdomen måste vara.

- Och titta noga på var du kan hjälpa till och hur användbart det är. För en sak är klar: utbyggnaden blir dyrare än väntat. Och han riskerar att hamna på sidan. Vad ingen har råd med, sammanfattar Florian Güssgen.

Källa: Wirtschaftswoche