Södra och Lenzing prisas för sitt samarbete inom textilåtervinning

Foto: Södra

Södra och samarbetspartnern Lenzing har fått priset International Textile Manufacturers Federation (ITMF) Award 2023 i kategorin Internationellt samarbete för sina gemensamma prestationer inom textilåtervinning och cirkulär ekonomi.

De två företagen har samarbetat sedan 2011 för att utveckla träbaserad dissolvingmassa (textilmassa) och utökade samarbetet med textilåtervinning år 2021.

– Denna utmärkelse är bevis på vårt framgångsrika samarbete med Lenzing och vår gemensamma förmåga att utveckla innovativa lösningar för en mer hållbar framtid. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete och åstadkomma verklig förändring inom textilindustrin, säger Lotta Lyrå, VD och koncernchef för Södra, i ett pressmeddelande.

OnceMore-massan från Södra (som vidareutvecklats i samarbete med Lenzing och Södra) används sedan som råmaterial för att producera Lenzings fibrer.

– Detta är ett erkännande av vår gemensamma vision att skapa en cirkulär ekonomi för textilier och minska den negativa påverkan som textilindustrin har på miljön, säger Stephan Sielaff, VD för Lenzing.