Sandvik och SSAB planerar framtida fossilfria stålleveranser för lastare och truckar

Lastmaskinen Toro LH518iB. Foto: Sandvik
Mats Eriksson, chef för affärsområdet Sandvik Mining and Rock Solutions och Johnny Sjöström, chef för affärsområdet SSAB Special Steels. Foto: Sandvik

Sandvik Mining and Rock Solutions och SSAB har tecknat en avsiktsförklaring om framtida leveranser av fossilfritt stål för användning i produktionen av Sandviks lastare och truckar.

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026 och med avsiktsförklaringen säkrar Sandvik sitt förväntade volymbehov inom SSAB:s produktionskapacitet. Det skriver Sandvik i ett pressmeddelande.   

– Hållbarhet är centralt i vår affärsstrategi. I takt med att efterfrågan på fossilfria produkter ökar de kommande åren ger detta partnerskap oss möjligheten att erbjuda våra gruvkunder lösningar med ett betydligt lägre koldioxidavtryck, säger Mats Eriksson, chef för affärsområde Sandvik Mining and Rock Solutions.

– Fossilfritt stål har samma höga kvalitet som traditionellt stål men tillverkas i stort sett utan miljöpåverkan. Det kommer att hjälpa våra kunder att minska deras koldioxidavtryck och erbjuda en konkurrensfördel i marknaden, säger Johnny Sjöström, chef för affärsområdet SSAB Special Steels.