Ny anläggning utanför Stockholm ska återvinna lösningsmedel

Från vänster: Magnus Hamnér, Ragn-Sells, Jonas Persson, AF Bygg Syd, Anders Gustafson, Ragn-Sells, Hugo Jönsson, AF Bygg Syd, Stefan Wahlberg, Ragn-Sells, Eray Eryilmaz, Vilokan och Erik Gustafsson, Ragn-Sells. Foto: Ragn-Sells

Miljöföretaget Ragn-Sells och miljöteknikföretaget Vilokan har nyligen tagit det första spadtaget i byggandet av en gemensam behandlingsanläggning för lösningsmedel vid Högbytorp, strax utanför Stockholm. Anläggningen kommer ha kapacitet att behandla 20 000 ton lösningsmedel per år.

– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Att då öka återvinningen och återanvändningen av lösningsmedel, och inte låta dom gå till förbränning, är ett jättebra exempel på det, säger Erik Gustafsson, affärsprojektledare på Ragn-Sells Treatment & Detox.

Idag produceras lösningsmedel i huvudsak av fossila, ändliga resurser. Beroende på typ av lösningsmedel finns det, enligt LCA-studier som Ragn-Sells hänvisar till, en CO2-besparing på mellan 46–92 procent uppnås genom att återanvända och återvinna i stället för att producera nytt.

Byggprocessen sker genom en samverkansentreprenad mellan AF Bygg Syd, Ragn-Sells och Vilokan och driftsättning planeras till hösten 2024. Som energiförsörjning till processen kommer en pelletspanna att installeras för tillverkning av ånga. När anläggningen är i full drift har den kapacitet att ta emot upp emot 20 000 ton lösningsmedel per år och ha huvudsaklig inriktning på att rena och återvinna etanol, aceton och glykol.