Stena öppnar återvinningsanläggning för litiumjonbatterier

Foto: Stena Recycling
Tove Nilsen Ljunquist, EVP Operations för Freyr Battery.

Nu öppnar Stena Recyling sin återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i Halmstad, som sägs bli en av Europas första.

Företaget meddelar nu att de tecknat ett avtal med den norska batteritillverkaren Freyr. I avtalet ingår en option om att täcka Freyrs kommande produktionsanläggning för batterier, Giga Arctic i Norge. Batterimaterialet kommer att transporteras med järnväg till anläggningen i Halmstad.

– Vår grundläggande strategi är återvinning av batterier och användning av återvunnet batterimaterial. Avtalet uppfyller våra höga krav när det gäller att hitta hållbara återvinningslösningar för vår verksamhet. Syftet är inte bara att säkerställa en ansvarsfull hantering av produktionsspill från vår produktion, utan också att möjliggöra användning av det återvunna materialet i vår egen produktion av nya batterier, säger Tove Nilsen Ljunquist, EVP Operations för Freyr Battery.

– Med detta avtal stärker vi vår position som en av de ledande återvinningsaktörerna i Europa, både inom batteritillverkning och inom fordonsindustrin. Vår nya anläggning i Sverige har initialt en årlig återvinningskapacitet på 10 000 ton och vi är beredda att utöka vår återvinningskapacitet i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att kunna hantera minst fem till tio gånger större volymer än vad vi kan hantera idag, säger Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group.

Förutom leveranser från Freyr kommer den svenska återvinningsanläggningen att hantera batterimaterial som har samlats in och förbehandlats i Stena Recyclings befintliga anläggningar och processer i Sverige, Danmark, Polen, Finland, Norge, Tyskland och Italien.