Nasa och Boeing ska utveckla flygplan med låga utsläpp

Foto: Lasse Fuss/Wikimedia Commons

Den amerikanska rymdorganisationen Nasa och flygplanstillverkaren Boeing har tillkännagett ett partnerskap som går ut på utveckla nästa generations kommersiella flygplan med lägre koldioxidutsläpp.

Nasa kommer att investera 425 miljoner dollar under sju år i projektet, medan Boeing och dess partners står för cirka 725 miljoner dollar. Målet är att producera framtida kommersiella flygplan som är "mer bränsleeffektiva, med fördelar för miljön, den kommersiella flygindustrin och passagerare runt om i världen", meddelar chefen för rymdorganisationen Nasa, Bill Nelson, i ett pressuttalande. Han tror att de första flygplanen kan vara i drift tidigast under 2030-talet.

Parterna ska nu bygga en demonstrator i full skala. "Teknikerna som visas upp och testas i programmet kommer att inspirera framtida projekt och kan leda till genombrott inom aerodynamik och framsteg inom bränsleekonomi", enligt Boeing.

Nasa har satt som mål att minska bränsleförbrukning och utsläpp med 30 procent jämfört med det mest bränslesnåla flygplanet idag.