Startupbolag utvinner gummi ur björkbark

Startupbolaget Reselo. Foto: Paper Province

Startup-bolaget Reselo har utvecklat en process för att framställa gummi av björkbark. Innovationen ger skogsråvaran, som annars eldas upp på bruken, ett högre värde och kan revolutionera skogs- och gummiindustrin. Det skriver Paper Province.

Reselo har utvecklat en process för att fraktionera och isolera beståndsdelar i biomassa. Deras första produkt är gummi.

– Ambition är att skapa ett ekosystem för cirkulära biomaterial. Gummit är gjort av björkbark och är vårt första material. Långsiktigt vill vi även göra material av andra biobaserade råmaterial, säger Henrik Otendal, Reselos vd och medgrundare, till Paper Province.

Björkbarken som Reselo använder för att framställa gummi är en restprodukt från pappersbruk. I dag eldas det upp och ger energi till bruken. Dessvärre frigör förbränningen också mycket koldioxid.

– Vi kan med Reselo skapa en ny intäktsgren för pappersbruk och växla upp värdet tio, tjugo gånger genom att hitta en betydligt mer lönsam användning för denna restprodukt. Vi tänker att vi ska samlokalisera med pappersbruk då de redan har mycket av den infrastruktur som vi behöver. Vi kan använda deras ångpannor, vattenrening, processkunskap, vilket gör att investeringbehovet blir förhållandevis litet. Det blir en gamechanger både för skogs- och gummiindustrin, säger Henrik.

Bolagets initiala fokussegment är produkter eller applikationer inom skor, mode, fritids- och träningsutrustning.

Reselo söker nu finansiering om cirka 11–12 miljoner kronor för att växla upp verksamheten.