Swegon och ArcelorMittal i samarbete för att minska klimatavtrycket

Ill: Swegon

Swegon, en svensk tillverkare av ventilationsaggregat och produkter för inomhusklimat, har undertecknat en avsiktsförklaring med stålproducenten ArcelorMittal om att upphandla stål med avsevärt lägre klimatavtryck än tidigare, då det huvudsakligen är producerat av återvunnet stål och med 100% förnybar energi.

– Att vara med och bidra till en grön omställning är ett av våra viktigaste hållbarhetsmål och genom detta samarbetsavtal tar vi ett betydande steg mot att minska vårt CO2-avtryck, säger Andreas Örje Wellstam, vd på Swegon Group i ett pressmeddelande.

– Att minska vårt beroende av fossila bränslen, som kol, i framtagandet av våra produkter är en av de viktigaste omställningarna vi står inför. Idag tillverkas ca 70% av allt stål i masugn där kol är den primära energikällan och CO2 belastning därmed hög. Med EAF-tekniken, Electric Arc Furnace (ljusbågsteknik), använder man återvunnet stål och har elektricitet som primär värmekälla, vilket innebär att processen i princip kan bli helt koldioxidneutral om energin kommer från en fossilfri källa, fortsätter Andreas.

I början av 2023 kommer den första leveransen av ArcelorMittals Xcarb-stål, som huvudsakligen består av återvunnet material, att levereras till Swegon.