Vinnarna av SIO Grafens innovationstävling korade

Sebastian Ringqvist och Patrik Bjöörn vann innovationstävlingen. Foto: Jonas Löfvendahl

2D-företagen Smena Catalysis och Tenutec har vunnit i SIO Grafens innovationstävling 2022 och delar på 600 000 kronor.

– De här företagen kommer vi höra mycket om framöver inom svensk industri, säger tävlingsledare Jon Wingborg från SIO Grafen i ett pressmeddelande.

Vinnarna presenterades på Swedish Graphene Forum i Sundsvall, Sveriges största konferens för grafen och andra 2D-material.

– Vi har sett sex finalister av mycket hög kvalitet med nyskapande innovationer inom grafen och 2D-material. Vinnarna visar att en spännande framtid stundar inom nya material, säger Jon Wingborg.

Katalytiska egenskaper

Smena utvecklar en patenterad process för att aktivera ett mycket vanligt och naturligt 2D-material. Idén innebär att utforska användningen av detta materials katalytiska egenskaper för att göra produktion av grön vätgas billigare och mindre beroende av extremt ovanliga material.

– Vi är otroligt glada över vinsten. Den gör att vi direkt kan kickstarta projektet genom att anställa en expert på området och därigenom komma framåt mycket fortare och utvärdera detta tillsammans med industriella partners, säger Patrik Bjöörn från Smena Catalysis.

Uppgraderat kylsystem

Tenutec utvecklar ett grafen för att öka ledningsförmågan i Thermal Interface Material och en grafen-film som kan ersätta dagens kylplattor. Resultatet är ett uppgraderat kylsystem med en ledningsförmåga som förlänger livslängden på elektronik och gör den snabbare. Detta möjliggörs genom företagets nya, patenterbara produktionsmetod där Tenutec kan producera ett högkvalitativt grafen utan miljöpåverkan.

– Fantastiskt kul att få träffa grafen-Sverige och bli uppmärksammad i SIO Grafens innovationstävling. Priset gör jättestor skillnad för oss som precis har börjat, vi är jättetacksamma. Vi tuffar på, håll utkik för nu händer det grejer, säger Sebastian Ringqvist från Tenutec.

SIO Grafen är ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. SIO Grafen arbetar för att svenska företag ska bli världsledande på att använda grafen och andra 2D-material.