Byggstart för Tamarinden i Örebro

Foto: Örebro kommun

Det går framåt för stadsbyggnadsprojektet Tamarinden. Nu tar den första byggaktören spaden i marken för att bygga bostäder i området. Fem aktörer bygger tillsammans Tamarinden i Sörbyängen med totalt 800 bostäder, en förskola och verksamhetslokaler. Tamarinden kommer kännetecknas av smarta lösningar där husen ska kunna producera, lagra och dela energi mellan varandra i ett lokalt energinät.

CapMan-Serneke är först ut med att påbörja byggnationen för de bostadshus som kommer finnas i de västra delarna av området, korsningen Karlsdsallén och Tamaridnvägen. Bostadshuset kommer bestå av 139 hyreslägenheter fördelat på två hus med ett underliggande garage och grönskande innergårdar, som beräknas vara klart för inflyttning i slutet av 2024.

Första av sitt slag i Sverige
Genom att förse alla hus i området med solpaneler och batterier kommer husen kunna producera, lagra och dela energi mellan varandra i ett lokalt energinät. Området är det första av sitt slag i Sverige.

Utöver den unika energilösningen kommer byggnaderna förses med hållbara mobilitetslösningar, bjuda på en varierad arkitektur. Både gårdar och den allmänna platsen kommer utformas med stort fokus på grönska och mötesplatser.

Ambitionen med Tamarinden är att vara en prototyp för hur vi i Sverige kan bygga mer energismart och därmed bidra till att snabba på klimatomställningen.

- Vi är mycket glada att vi nu går in i en ny fas i förverkligandet av Tamarinden. Projektet är högst aktuellt med tanke på den energikris vi befinner oss i. Att vi inom projektet har ett samarbete som kommer kunna minska områdets energibehov med 30 procent och minska effektuttagen med 50 procent ligger helt i tiden, säger Jenny Källmén, projektledare, Stadsbyggnad.

- Vi på Serneke har jobbat hårt med projektet för att kunna påbörja byggnationen därför är det extra roligt äntligen få starta våra fina hus i Tamarinden. Det är otroligt spännande att få vara en del av utvecklingen av nya energilösningar och en ny stadsdel i Örebro, säger Magdalena Nääs projektutvecklare Serneke.

- Vi vill att Örebro ska ligga i framkant och vara en stad med fokus på hållbarhet och smarta lösningar som avspeglas i vårt bostadsbyggande och det gör vi tillsammans med många andra aktörer. Jag ser fram emot hur arbetet med Tamarinden kommer skapa förutsättningar för hur vi kan leva mer klimatsmart, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den 9 november är det byggaktören Tornets tur att ta sitt första spadtag i Tamarinden. Deras båda kvarter kommer bestå av 182 hyreslägenheter, lokaler och en förskola. Första etappen beräknas stå färdig i mitten av 2024.

Övriga byggaktörer som planerar sina byggnationer i området är ÖrebroBostäder, Magnolia och Friendly Building.