Grafen kan ge förbättrade barriärer i kartong

Livsmedelsförpackningar med extremt goda barriäregenskaper kan skapas med tillsatt grafen. Det visar ett nyligen slutfört projekt inom det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen där termoplastiska biopolymer-grafen filmer har tagits fram med goda barriäregenskaper.

Det är forskningsinstitutet RISE, grafentillverkaren 2D fab och kartongutvecklaren Holmen Iggesund Paperboard som gemensamt utvecklat konceptet. Målet är att ta fram ett material för extrusionsbeläggning av kartong till livsmedelsförpackningar och man tror på en produkt på marknaden inom tre-fem år.

– Utöver de lovande barriäregenskaperna har filmerna också mycket god vidhäftning till kartong. Båda dessa aspekter lovar gott inför ett fortsatt utvecklande av konceptet, säger forskaren Andreas Fall på RISE, i ett pressmeddelande.

SIO Grafen är ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. SIO Grafen har som målsättning att svenska företag ska bli världsledande på att använda grafen och andra 2D-material.