Solcellsdriven fjäril på världsturné landar i Stockholm

foto; Tekniskamuseet.se

Med utfällbara vingar täckta av solcellspaneler ska den fjärilsformade husbilen Larso – Solar Butterfly resa jorden runt för att diskutera och inspirera till lösningar för en hållbar framtid. Den 19-20 augusti besöker den Stockholm och Tekniska museet.

Den 23 maj i år startade Solar Butterfly världsturné Climate Pioneer World Tour i Genève. Under de kommande fyra åren ska teamet besöka 90 länder runt om i världen för att intervjua lokala klimatpionjärer och besöka deras inspirerande klimatlösningar. Den 12 december 2025 avslutas turnén i Paris, på dagen 10 år efter att Parisavtalet signerades med målet att begränsa den globala uppvärmningen.

Målet med turnén är att visa världen alla befintliga lösningar på klimatförändringar, att koppla ihop pionjärer över hela världen och mobilisera människor att agera. I husvagnen finns kök, toalett, dusch, och sovplats för sex personer, men också en poddstudio och scen för intervjuer med gäster. Med sina utfällbara vingar kan ekipaget samla tillräckligt med energi för att resa 300 kilometer per dag.