Kina bygger SMR-reaktorskal i rasande fart

Den övre inneslutningscylindern sänks ned ovanpå den nedre cylindern. Bild: CNNC

Världens första kommersiella landbaserade SMR-reaktor, Linglong One, monteras just nu på ön Hainan i Kina. Sedan tidigare finns flytande SMR-reaktorer på ryska isbrytare.

En viktig pusselbit i konstruktionen är stålskalet runt reaktorn som fungerar som en skyddsbarriär. Den övre delen av skalet har nyligen installerats, 70 dagar före tidplan. Det skriver World Nuclear News.

Botten av inneslutningskärlet monterades på plats i oktober förra året. Det består av 50 prefabricerade stålplåtar. Den nedre delen av skalet – som är cirka 15 meter högt och väger 450 ton - sänktes på plats på i februari i år. Nu meddelar China National Nuclear Corporation (CNNC) att den övre cylindern – en 15 meter högt och cirka 720 ton tung pjäs - installerades den 6 juli i år.

Reaktordesignen ACP100 blev 2016 den första SMR-reaktorn som klarat en säkerhetsgranskning av International Atomic Energy Agency.

När ACP100-reaktorn är färdig ska den kunna producera 1 miljard kilowattimmar el om året, vilket räcker för att tillgodose behoven hos 526 000 hushåll. Förutom el ska reaktorn även producera värme för fjärrvärme, ånga och driva anläggningar för avsaltning av havsvatten.

"Konstruktionen av Linglong One-projektet fortskrider smidigt, vilket visar att Kina ligger i framkant i världen när det gäller utveckling och användning av små modulära tryckvattenreaktorer", skriver det statliga kärnkraftsbolaget CNNC i ett pressmeddelande.