Södra i samarbete med modeföretaget Lindex 

Bild: Södra

Södra har inlett ett samarbete med modeföretaget Lindex som kommer att producera omkring en miljon klädesplagg gjorde av textilavfall och skogsråvara. Det framgår av ett pressmeddelande från Södra.

Plaggen kommer finnas i Lindex sortiment från början av 2023.

Lindex har tagit in 250 ton viskosfiber baserat på Södras textilfiber OnceMore.

– I dag återvinns bara en bråkdel av de 100 miljoner ton textilier som produceras i världen varje år. Med OnceMore har Södra skapat en unik lösning för att ta textil in i den cirkulära bioekonomin – och med en miljon OnceMore-baserade plagg tar vi nu ett viktigt steg i utvecklingen. Vi är glada över att göra det i samarbete med en aktör som Lindex. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.

OnceMore-massan produceras vid Södras massabruk i Mörrum i Blekinge. Produktionen baseras på förädling av förnybar skogsråvara från Södras medlemmars hållbart skötta skogar samt återvinning av textilavfall. Textilavfallet samlas in i norra Europa och är bland annat gamla lakan, handdukar, kläder eller andra textilier.

”För Lindex är samarbetet en viktig del i deras, och där ett av målen är att 100 procent av Lindex material ska vara återvunna eller komma från hållbara källor till år 2025”, skriver Södra.