Nytt datacenter för högkapacitetstjänster i Kista invigt

Foto: AtNorth

Nyligen invigde co-locationaktören atNorth sitt nya datacenter i Kista utanför Stockholm. Det ska vara det första i Sverige helt designat för högkapacitetstjänster så som krävande beräkningar för till exempel AI, simuleringar eller riskanalyser.  

– För ett land som Sverige och en stad som Stockholm, som står i digitaliseringens framkant är datacenter en viktig del av ekosystemet. Datacenter är nödvändiga så fort vi använder oss av digitala tjänster, mobilappar eller tar digitala möten. atNorths val att etablera sig i Stockholm gläder oss då vi aktivt jobbar med att visa värdskap för innovativa företag som skapar värde för regionen, förklarar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Dagens invigning är första steget i atNorths expansion i Sverige. Företaget uppger att de totalt kommer att bygga 6 400 kvm datacenter i Kista i tre steg, där 3 600 kvm redan finns på plats. Fullt utbyggd blir kapaciteten 11MW. På grund av stor efterfrågan pågår redan nu steg två i utbyggnaden, som kommer tillföra runt 4,8 MW IT-kapacitet, vilket tar den totala kapaciteten långt över 6 MW. Den beräknas tas i drift under hösten 2022.

– Datadrivna verksamheter kräver en ny typ av datacenter. Vi blir den första co-locationaktören i Norden som bygger en anläggning helt anpassad för högkapacitetstjänster från start, säger Stefan Jofors-aTribe, som leder atNorths etablering i Sverige och Norden i rollen som försäljningschef. Valet av Sverige och Stockholm är strategiskt, här finns tillgång till förnybar el och en infrastruktur som gör att vi kan leverera våra tjänster med hög precision till kunder både i och utanför Norden. Därför är vi så glada att kunna öppna portarna i Kista idag.

Det nya datacentret är redan från början utformat för värmeåtervinning. All värme från datacentret återvinns i samarbete med Stockholm Exergi, vars fjärrvärmeverk ligger i nära anslutning.