ABB säkrar en order värd 30 miljoner dollar för satellitbildteknik

Foto: Loft Orbital

ABB har tagit emot sin order hittills inom den privata rymdsektorn. Det handlar om ett avtal med det kanadensiska data- och analysföretaget EarthDaily Analytics. värt cirka 30 miljoner dollar för att utveckla och tillverka nästa generations system för multispektrala satellitbilder. Tekniken ska placeras på 10 satelliter som kretsar runt jorden.

Multispektrala bildsystem fångar upp data vid specifika ljusfrekvenser i ett brett spektrum och EarthDaily Constellation-systemets nätverk med satelliter ska  ge högkvalitativa bilder i 22 spektralband med en upplösning ned till fem meter.

När ABB:s teknik har driftsatts i satellitnätverket kommer det kontinuerligt att fånga upp bilder av planetens landmassor och stora havsområden då satelliterna cirkulerar runt jorden. EDA:s analyssystem, som baseras på artificiell intelligens, kommer därefter att bearbeta de data som samlats in från dessa bilder baserat på registrerade förändringar och generera insikter det går att agera på, inklusive information om status för jordens ekosystem liksom påverkan och status för det förändrande klimatet.

Förutom att ge insikter i klimatförändringarna kan dessa mätningar hjälpa forskarna att hantera några av världens största utmaningar – från övervakning av grödor till prognoser om skogsbränders utveckling, enligt ABB.