Nytt samarbete: Södra och ICA Maxi ska återvinna 56 000 plagg

Foto: Press

Södras satsning på att i stor skala återvinna textilavfall av blandmaterial går nu in i en ny fas genom ett nyligen sjösatt samarbete med ICA Maxi. Det handlar nu om återvinning av gamla arbetskläder. 

Som första projekt kommer 56 000 plagg från 89 ICA Maxi-butiker runt om i Sverige återvinnas på Södras bruk i Mörrum under 2022.   

– För första gången någonsin i Sverige, kanske till och med i världen, kan färgade arbetskläder av bomull och polyester återvinnas i stor skala och bli till nya textilier igen. Det är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri och vi är glada över att göra det i samarbete med en stor aktör som ICA Maxi. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef på Södra Innovation. 

OnceMore, Södras process för att omvandla stora volymer använda textilier till nya kläder och textilier, kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger enligt Södra en ren, högkvalitativ textilmassa. Tidigare har textilåtervinningen endast skett i form av vita textilier, bland annat i form av lakan och handdukar. Men efter ett längre utvecklingsarbete, kan nu också färgade textilier återvinnas.