Vertikala odlingar kan staka ut vägen för livsmedelsindustrin

Bild: Aralab
Bild: Aralab

Vertikal odling är ett innovativt sätt att odla inomhus, i våningsplan i ett hyllsystem med led-belysning. Detta gör att man kan producera grödor inomhus, året om. Boråsföretaget Cromocol tror att vertikala odlingar kommer att växa ordentligt i Sverige. Enligt Cromocol gör tekniken också att man slipper långa transporter och kan spara upp till 95 procent vatten.

Cromocol har planer på att skala upp vertikal odlingar till kommersiell produktion.

- En av våra anläggningar skulle här i Borås kunna förse alla lokala ICA-butiker med sallad. Det håller inte i framtiden att vi i Sverige fraktar grönsaker från Namibia eller Holland. Beroende på livsmedel så kan vi reducera odlingstiden från 5-7 veckor ned till 2 veckor, säger Andreas Hagberg, partner till Cromocol, i ett pressmeddelande.

Cromocol har hittills fokuserat på att leverera teknik och utrustning till forskning.  Men i och med

Ernströmgruppen går in som nya ägare får Cromocol nya förutsättningar:

- Tillsammans med Elektrokyl Energiteknik i Borås, som är ett systerbolag inom Ernströmgruppen, är Cromocols koncept att skapa energieffektiva miljöer för inomhusodling med så litet klimatavtryck som möjligt. Systemen är komplett nyckelfärdiga, levereras med all nödvändig teknik och sätts samman hos kunder för kommersiell odling, säger Magnus Terrvik, affärsområdesansvarig på Ernströmgruppen.

- I våra klimatkammare kan vi återskapa perfekta väderförhållanden. Vi har extrem kontroll på alla parametrar som temperatur, luftfuktighet, koldioxid, ljus, luftflöden och näringslösningar till växterna, säger Andreas Hagberg.

Allt är kontrollerat i systemet. Istället för människor är det en robot som åker runt och plockar salladen, detta för att minimera riskerna att exempelvis en människa för med sig bakterier in till växterna.