H2 Green Steel miljardsatsar på vätgas på Iberiska halvön

Foto: H2 Green Steel

H2 Green Steel, som ska bygga en grön vätgasbaserad stålanläggning i Boden, och energibolaget Iberdrola meddelar att de har inlett ett partnerskap för att bygga en 1 GW-anläggning för produktion av grön vätgas på den Iberiska halvön.

Investeringen uppgår till 2,3 miljarder euro, motsvarande drygt 23 miljarder svenska kronor.

Den nya anläggningen kommer att omfatta en samägd elektrolys för produktion av grön vätgas. I anslutning till elektrolysen kommer H2 Green Steel även att bygga en direktreduktionsanläggning (DRI) för tillverkning av grön järnsvamp, vilket möjliggör produktion av stål med lägre CO2-utsläpp.

–Vår satsning i Boden har fått ett väldigt positivt mottagande och har mötts av en stark efterfrågan från kunder. Med Bodenprojektet som förlaga så skapar vi på H2 Green Steel, tillsammans med Iberdrola, ännu en europeisk plattform för ökad storskalig produktion av grön vätgas och grönt stål. Genom att arbeta tillsammans med en världsledande energipartner kan vi påbörja vår tillväxtresa och samtidigt minska anläggningstekniska risker i Bodenprojektet. Den ovärderliga erfarenhet och teknologi som Iberdrola tillför kommer att hjälpa till att ta H2 Green Steels gröna stål till nästa nivå, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.

Den nya anläggningen kommer att ligga på den Iberiska halvön, där flera olika platser just nu utvärderas. Produktionen är tänkt att starta under 2025 eller 2026.