Ny teknik tar bort 99 procent av tungmetaller ur processvatten

Håkan Stegeby, vd och delägare Nordic Renew Resource.

Start-up-företaget Nordic Renew Resource har utvecklat en metod som renar processvatten, slam och jordmassor från tungmetaller. Nu är startupen från Sundsvall på väg mot ett genombrott, skriver Bizmaker, en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle i Västernorrland.

– Nya tester visar att reningsgraden för förorenat processvatten är över 99 procent, säger vd Håkan Stegeby.

Sundsvallsföretaget Nordic Renew Resource, NRR, har utvecklat en unik metod som skiljer tungmetaller från processvatten, slam, förorenade marker och deponier och återanvändas.

– Processen använder en helt ny metod för att ”suga ur” tungmetaller ur processvatten och är betydligt mindre resurskrävande än dagens kända tekniker, säger Håkan Stegeby.

Nyligen genomfördes laboratorieförsök på Genesis Water Technologies i USA som visar att reningsgraden av tungmetaller i förorenat processvatten är drygt 99 procent.

– Det är helt fantastiska resultat som ingen i vare sig USA eller Europa hört talas om förut, säger Håkan Stegeby, som nu arbetar med att patentsöka metoden.

Parallellt planeras en fullskalig testanläggning på forskningscentret Rise Processum i Örnsköldsvik. Där ska tekniken vidareutvecklas tillsammans med industrier och kommuner.

– Jag räknar med att vi kan börja kommersialisera metoden under 2022. Vi har bland annat fått en förfrågan från ett bolag i Australien som vill ha hjälp att rena vatten från sin litiumgruva.

Nordic Renew Resource ingår i BizMakers inkubatorprogram och får även stöd från RISE Processum i Västernorrland.