EU-stöd till svenska klimatprojekt

Dita Alangkara/AP/TT: EU-kommissionens klimatansvarige exekutive viceordförande Frans Timmermans ger miljardstöd till sju EU-projekt – däribland två svenska.

SSAB:s produktion av fossilfritt stål och Stockholm Exergis lagring av koldioxid har utvalts som två av sju projekt i EU som kommer att få miljardstöd från Bryssel.

"Dagens beslut ger konkret stöd till miljövänliga teknikprojekt runt om i Europa och gör det möjligt för dem att satsa mer på utveckling som stöder och påskyndar övergången till klimatneutralitet", säger EU-kommissionens klimatansvarige exekutive viceordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

Totalt ges 1,1 miljarder euro – drygt elva miljarder kronor – ur EU:s innovationsfond till de sju projekten. Utöver det svenska arbetet med att skapa fossilfritt stål med hjälp av vätgas i Oxelösund och Gällivare och bygga en anläggning för att fånga in och lagra koldioxid vid ett kraftvärmeverk i Stockholm stöds exempelvis även ett projekt i finländska Borgå för att producera ren vätgas. Övriga projekt finns i Frankrike, Belgien, Italien och Spanien.