Prisregn över innovation för hållbar gruvbrytning

Jesper Martinsson. Foto: LTU
Wille Törnman. Foto: LTU

Luleå Tekniska Universitet har i år gett sitt forskarpris till Jesper Martinsson och Wille Törnman för en innovation som bidrar till en mer hållbar gruvbrytning.

Jesper Martinsson, biträdande professor i tillämpad matematik, och Wille Törnman, som har en färsk licentiatavhandling i gruv- och berganläggningsteknik, vinner forskarpriset för att ha kommersialiserat sitt forskningsresultat och tagit fram en produkt som kan förutspå seismiska händelser och minska risken för skador på både människor och utrustning i gruvmiljöer.

De har tecknat ett samarbetsavtal med LKAB och ska färdigställa produkten tillsammans med dem.

– Det känns otroligt roligt och hedrande, det är alltid kul när ens arbete uppskattas. Jag och Jesper har forskat tillsammans med LKAB under många år och vi har nu äntligen tagit steget fullt ut för att kommersialisera resultatet. Kommersialiseringsvägen har varit lång men med hjälp av LTU Business har vi lyckats nå fram. Jag ser fram emot att vår forskning ska göra nytta för gruvföretagen, säger Wille Törnman.

Samtidigt delades studentpriset ut, som gick till Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Mellgren för sitt arbete med hydroponiska odlingar. Det är en lösning som går ut på att använda spillvärme från industrin till hydroponiska odlingar. På så sätt kan samhällen med kallt klimat bli mer självförsörjande och hållbara.