Solenergiföretaget Midsummer i banbrytande rymdprojekt

Midsummers ultralätta solcell för rymdbruk. Foto: Midsummer

Det ledande svenska solenergiföretaget Midsummer har inlett ett samarbete med det italienska forskningskonsortiet Hypatia för att tillhandahålla ultralätta tunnfilmssolceller för ett antal banbrytande projekt, bland annat en rymdfärd till stratosfären planerad till oktober 2022.

Midsummers helägda dotterbolag Midsummer Italia har tecknat ett samarbetsavtal med Hypatia, ett forskningskonsortium baserat i Rom och grundat av bland andra det italienska rymdinstitutet Italian Space Agency. Fokus ligger på avancerade forskningsprojekt inom områdena rymdforskning, miljödataövervakning från rymden och utveckling av innovativa material.

Rymdfärd till stratosfären 2022

Hypatiakonsortiet kommer att använda en ultralätt specialversion av Midsummers tunnfilmssolceller av typen CIGS för ett antal projekt, inklusive ett rymduppdrag till stratosfären som planeras till oktober 2022.

- Jag är stolt över detta samarbete, inte minst för att det befäster Midsummers position som global ledare inom avancerad forskning och utveckling av tunnfilmssolceller. Dessa är prestigeprojekt som öppnar många möjliga dörrar för oss och också ett kvitto på att satsningen på Italien var rätt. Våra unika solceller har ett brett användningsområde – inte bara solcellstak, fordon och fasader utan även rymdfarkoster!, säger Sven Lindström, VD, Midsummer.

Den specialutvecklade solcellen för rymdapplikationer är extremt lätt, mycket lättare än de GaAs-celler som idag ofta används för diverse rymdprojekt. Midsummers solcell för rymdapplikationer består av ett tunt titansubstrat med ett tunt CIGS-skikt ovanpå.

- Midsummers solcell av titan är mycket mer hållbar än de spröda GaAs-cellerna, som spricker väldigt lätt. De kan också hantera kosmisk strålning mycket bättre än vanliga kiselsolceller. Vi anser att det är det bästa valet för solenergi i rymden, säger Dr Flavio Lucibello, VD för Hypatia.

”Ser fram emot fler ordrar från rymdsektorn”

- Talesättet ’the sky is the limit’ gäller uppenbarligen inte för Midsummer. Jag ser fram emot många beställningar från rymdsektorn, säger Jarno Montella, VD för Midsummer Italia.

- Vi är mycket glada över att börja arbeta med Midsummer inom ett antal rymdprojekt. Vi anser att Midsummers teknologi är bäst lämpad och det mest effektiva sättet att tillhandahålla energi till farkoster i rymden, från stratosfäriska ballonger till små satelliter, avslutar Dr. Flavio Lucibello.

Midsummer är Sveriges enda tillverkare av solceller. Företaget tillverkar s k tunnfilmssolceller – lätta, flexibla och diskreta med ett klimatavtryck som endast är en tiondel av importerade solpaneler gjorda med kisel. Produktutveckling och tillverkning sker i Järfälla. Företaget utvecklar, säljer och installerar färdiga solcellstak och även maskinutrustning för tillverkning av solceller.

Midsummer Italia startar snart bygget av sin fabrik i Bari där lätta, diskreta och miljövänliga tunnfilmssolceller inklusive solcellstak kommer att tillverkas. Fabriken blir den största anläggningen i Europa för tillverkning av tunnfilmssolceller.