Nytt bolag ska kommersialisera biobaserade membran för nya energitillämpningar

Foto: KTH Holding
Liam Hardey, vd på Cellfion AB.

En nyckelkomponent i ny teknologi för ren energi, till exempel batterier och vätgas, är membran. För att öka prestandan hos befintliga membran har forskare från KTH, Linköpings Universitet och RISE tagit fram biobaserade membran från skogen. Man har för ändamålet bildat ett nytt bolag, Celfion.

Membranen är gjorda av nanocellulosafibriller, utvunna från trä. Tekniken utgår därmed från miljövänliga råvaror tillgängliga i stor skala.

 Bolaget fokuserar på två huvudapplikationer: organiska redoxflödesbatterier, en form av storskalig energilagring som kan användas för att stödja elnätet och PEM-elektrolysatorer, som används för produktion av grön vätgas.

–Cellfion tar nanocellulosa från att bara vara ett högpresterande förnybart material till att nu bli en del av framtiden för förnybar energi, säger Johan Erlandsson, CTO på Cellfion AB.

Cellfion AB har nu fått stöd av och investeringar från KTH Holding, LiU Invest och  privata investeraren Hans Hentzell, tidigare vd för ICT Sweden (senare del av RISE). Han kommer att ta en styrelseroll i företaget tillsammans med tre andra styrelseledamöter: Ulf Troedsson, tidigare vd för Siemens Nordic, Magnus Wikström, tidigare CTO för BillerudKorsnäs samt Magnus Berggren, professor vid Linköpings Universitet och medgrundare av flera svenska startups.

–Detta är ett riktigt deeptech-företag baserat på stark forskning. Det är exakt vad KTH Holding vill investera i och stötta, säger Daniel Carlsson, Investment Manager på KTH Holding.

Kapitaltillskottet ska göra det möjligt för Cellfion att utveckla sin affärsmodell samtidigt som man validerar sin teknik mot marknaden. Cellfion siktar på att i höst börja leverera prover till branschpartners för validering och feedback, vilket tar tekniken ett steg närmare marknaden.

Utvecklingen av Cellfions teknologi bygger på ett samarbete mellan tre forskningsaktörer. KTH (Institutionen för Fiber- och Polymerteknologi), som arbetat med tillverkning och kemisk modifiering av materialet, Linköpings universitet (Laboratoriet för Organisk Elektronik), som arbetat med validering av membranen i elektrokemiska enheter, samt RISE (Printed Electronics Arena i Norrköping), som fokuserat på produktion och teknikvalidering.