Självkörande skogsmaskin klarar nu autonom skotning

Foto: LTU

En självkörande skogsmaskin som konstruerats och byggts vid Luleå tekniska universitet klarar nu också autonom skotning, det vill säga upphämtning och transport av rundvirke. Enligt LTU är det  första gången i världshistorien som skotning görs helt utan mänsklig inblandning.

I arbetet med att ta fram den självkörande maskinen har Luleå tekniska universitet samverkat med bland andra SCA, Holmen Skog och Sveaskog.

− Det här kommer att rita om kartan för branschen och hur andra aktörer inom området ser på operationer som dessa. Vi har jobbat oerhört intensivt med det här testet och det känns väldigt skönt att det faktiskt fungerar, säger Magnus Karlberg, professor vid Luleå tekniska universitet.

Världspremiären för den autonoma skotningen skedde i Hörnefors i Västerbotten förra veckan.

Genom att ha programmerats för att utföra arbetet på egen hand kunde skogsmaskinen själv plocka upp och transportera timmerstockar till avsedd upphämtningsplats.

Ett arbete som vanligtvis utförs av skotarförare i maskiner byggda för ändamålet, men denna gång kunde människorna stå vid sidan om och titta på.

Att en självkörande skogsmaskin klarar av en så avancerad uppgift är världsunikt och öppnar upp för stora förändringar av skogsnäringen, menar Magnus Karlberg. 

− Även om det fortfarande är många år bort, och kommer ske gradvis, är vi övertygade om att den tekniska utvecklingen med smarta autonoma skogsmaskiner är framtiden för skogsbruket. Vi har visat att tekniken finns och fungerar men det är såklart skillnad att arbeta med detta från ett forskningsperspektiv jämfört med kommersiell verksamhet. Vi forskare kan unna oss att kliva in i framtiden på ett helt annat sätt.